
EXECUTIVE BRANCH ETHICS COMMISSION 
ADVISORY OPINION 99-44 

October 22, 1999 
 
 
RE:  May nurse accept outside employment with college that will involve clinical 

instruction at the facility where she is employed? 
 
DECISION: Yes, within limitations. 
 
 This opinion is in response to your September 16, 1999, request for an advisory opinion 
from the Executive Branch Ethics Commission (the "Commission").  This matter was reviewed 
at the October 22, 1999, meeting of the Commission and the following opinion is issued. 
 
 You state the relevant facts as follows.  A nurse employed at a state health care facility 
also wishes to work as a clinical instructor for a private college and provide clinical training, on 
her days off, at the state facility where she is employed by the state.  She receives no 
compensation for her days off from the state, but is paid by the private college for her role as an 
instructor.  The state health care facility has agreements with several colleges that allow training 
of various disciplines such as nurses, physical therapists, dietician candidates, recreation 
therapists and chaplains.  These agreements do not involve compensation.  You ask whether the 
nurse may accept such outside employment.   
 
 KRS 11A.020(1) provides:  
 

 (1) No public servant, by himself or through others,  
shall knowingly: 

(a) Use or attempt to use his influence in any matter  
which involves a substantial conflict between his personal or  
private interest and his duties in the public interest;   
 (b) Use or attempt to use any means to influence a 
public agency in derogation of the state at large;   
 (c) Use his official position or office to obtain financial 
gain for himself or any members of the public servant's family; or   
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 (d) Use or attempt to use his official position to secure 
or create privileges, exemptions, advantages, or treatment for 
himself or others in derogation of the public interest at large. 

 
 Because the college does not receive remuneration from the state health care facility, it 
does not appear that a conflict will exist if the nurse seeks employment with the college.  Thus, 
provided the nurse has no involvement as a part of her official duty for the health care facility in 
negotiating the agreement with the college, and provided she does not represent the college 
before the state health care facility regarding the agreement, she may accept employment with 
the college as a clinical instructor.   
 
 The nurse should take great care to make a clear distinction between her state position 
and her outside employment when at the health care facility.  Additionally, she should not use 
state time for her outside employment.   
  
      Sincerely, 
 
      EXECUTIVE BRANCH ETHICS COMMISSION 
 
 
 
      __________________________________________ 
      By Chair: Bertie Oldham Salyer, M.A., A.M.E. 
 



October 25, 1999 
 
 

 
 
 
Ms. Fran Williamson 
Administrator 
Thomson-Hood Veterans Center 
100 Veterans Drive 
Wilmore, KY  40390 
 
 Reference: 102299.8 
 
Dear Ms. Williamson: 
 
 At its October 22, 1999, meeting, the Executive Branch Ethics Commission took 
up your request, received October 8, 1999, in which you ask whether a nurse may 
accept outside employment with a college that will involve clinical instruction at the 
facility where she is employed. 
 

The enclosed Advisory Opinion 99—44 is issued in response to your inquiry. 
 
      Sincerely, 
 
 
 
      Jill LeMaster, Executive Director 
 
Enclosure: AO 99-44 
 
 
 

 
 

Visit our website:  www.state.ky.us/agencies/ethics/ETHICS/HTM 
 



 


